-Alt vi bruker til grønnsaksproduksjon er levert av Grønt Maskin
Siden 2018 har gårdsdriften satset stort på rotgrønnsaker, i tillegg til potet- og industrigrønnsaker fra tidligere.
«Å kjøre traktor er frihetsfølelsen min»
Sønnen til Leiv, Johannes Utne, er klar for å ta over gårdsdrifta. Han er utdannet elektriker og elektroingeniør, har et år med agronomi fra Tomb VGS og jobber til vanlig hos Nexans i Halden med sjøkabelproduksjon.
-Jeg har jobbet på gården siden jeg var ung, og har fått ulike oppgaver etter hvert, med alder og erfaring. Nå bruker jeg flexitid, avspasering, fritid og ferier for å bidra på gården, og det trives jeg med. Når jeg kjører traktor er det frihetsfølelsen min, sier Johannes Utne.
Modernisering og digitalisering
På Utne Gård i Rygge, Østfold, er det ingen tvil om at det er et godt samarbeid og at hele familien er i sving når det må til. Johannes har vært med i prosessen når det har vært gjort investeringer de siste årene, og har en god plan på hva han ønsker videre.
- Jeg har tatt med meg noen råd opp gjennom, og ett av disse er at det er fornuftig å drive den første sesongen slik tidligere generasjon har gjort. Slik vil man få et godt overblikk, og selv erfare hva som fungerer bra før man gjør store endringer. Det er råd jeg ønsker å følge når jeg tar over. Det er ingen hast for meg med modernisering, men jeg har noen planer og ønsker for hvor jeg vil, sier Johannes Utne.
- Faren min har driftet godt og tradisjonelt med papirarbeid, og om det er noe jeg vil ta litt tak i så er det kanskje å få den biten litt mer datakontroll og ha papirarbeidet digitalt, og det kan jo bli spennende, legger han til.
Når det er sagt, har Utne gjort gode investeringer og oppgraderinger de siste årene.
- Effektivisering og utnyttelse har vært viktig for oss når vi har gjort investeringer de siste årene, så alle maskiner og traktorer har utstyret vi trenger for effektivisering og best mulig utnyttelse, sier Johannes Utne.
Service, kunnskap og tilgjengelighet
Inn mot sesongen 2023 har Utne 840 daa de produserer både poteter, grønnsaker og korn, hvor 340 daa er det de eier selv, og for neste sesong har de 75 daa til. I 2023 blir det 120 daa med grønnsaker, 170 daa med potet og drøyt 500 daa med korn.
- Vi har syv kulturer i sving gjennom sesongen. Persillerot, pastinakk, sellerirot, industrikål og industrirødbeter, i tillegg til korn og poteter, og det krever både flinke folk og gode maskiner. Når det er behov for service eller deler, er det trygt for oss at Grønt Maskin er «rett borti her». De har svært god kunnskap og erfaring med maskinene vi bruker, så de er en foretrukken leverandør for oss, sier Johannes Utne.
-Også er det jo veldig trivelige folk som jobber der, legger han til.
Gode maskiner som gir gode avlinger
Det er ingen hemmelighet at vær og klima i Norge kan by på utfordringer for produsentene, men hos Utne har de lykkes med de kulturene de satser på.
- Maskinene har blitt større og mer effektive med årene, og det er viktig for oss med tidsbegrensningene vi har her i landet med kort sesong og været som er uforutsigbart. Persillerota skal sås tidlig og høstes sent, da er det kritisk for oss å være effektive i det vinduet vi har, sier Johannes Utne.
-Her setter vi stor pris på kompetansen og erfaringen vi får hos Grønt Maskin, og vi er svært fornøyd med oppfølgingen vi får derfra, legger han til.