I en omfattende undersøkelse gjort av Universitet i Oslo viste det seg at det lønner seg å bruke solfangere fremfor varmepumper.

solfanger

På Mortensrud i Oslo har OBOS ført opp 16 eneboliger med passivhusstandard. 15 av dem er utstyrt med luft-til-vann-varmepumper, mens det siste er utstyrt med solfanger.

Professor John Bernhard Rekstad ved fysisk institutt, Universitetet i Oslo, har ledet en omfattende dokumentasjon av energibruken i to av byggene, fra april 2012 til september 2013.

Konklusjonen av undersøkelsen viste at det er like godt eller bedre med solfanger enn med varmepumpe, skriver Teknisk Ukeblad.

Biovarme spesialist, Roy Eng, hos Ole Chr. Bye forteller at solfangere vil bli en av de viktigste fremtidige oppvarmingsløsningene i Norge.

–Selv i Norge vil solfangere gi store reduksjoner i strømforbruket. Mengden energiinnstråling fra solen i Norge er 1500 ganger så stor som det totale energiforbruket vårt. Solfangere er derfor en god og effektiv måte å bruke solen aktivt til oppvarming av hus og forbruksvann, sier han.

Slik fungerer solfangereStyreskap med tank jpg 1 (2)

  • I en aktiv solfanger varmes en mørk, absorberende overflate opp av solenergien.
  • Varmen transporteres bort av en krets med væske eller gass, slik at den kan utnyttes direkte til oppvarming av bygninger eller tappevann.
  • Et kombinert solvarmeanlegg må inkludere både oppvarming av forbruksvann og bereder for å gi solfangerne best mulig effekt.

Nordmenns forbruk av varmtvann er jevnt over hele året, og et solvarmeanlegg til forbruksvann kan dekke varmtvannsbehovet i hele sommerhalvåret.

Enova gir støtte med 20% av dokumenterte kostnader oppad begrenset til Kr 10.000.- Les mer her.