Om du skal du starte peissesongen er det lurt å vite hvordan du tenner opp riktig. Vår ved og -varmespesialist gir deg her noen tips som kan gjøre peisen din mer økonomisk og miljøvennlig.

Modell: Norvegia Pris: 18.900 http://www.grontmaskin.no/detaljer/330630/vedovn-norvegia-sort

Modell: Norvegia
Pris: 18.900,-

Den danske Miljøstyrelsen har laget en undersøkelse som viser at man ved å tenne opp riktig kan fjerne opptil 80% av de miljøskadelige utslippene fra peisen. Rådet om å tenne opp fra toppen gjelder i første omgang nyere ovner. Moderne, rentbrennende ovner trekker luft inn i den øvre delen av brennkammeret, noe som muliggjør «top-down» -fyring.

Er du på utkikk etter en ny rentbrennende ovn finner du flere gode tilbud i nettbutikken til Ole Chr. Bye

– Forskningen viser at i stedet for å tenne opp i bunnen skal man stable opptenningsveden lag på lag med luft mellom – for deretter å fyre opp i toppen. Dette gjør at forbrenningen foregår nedover, som et stearinlys. Ikke bare sparer det miljøet for utslipp, men du får også utnyttet vedkubbene best mulig, som igjen sparer deg penger, sier  biovarme-spesialist, Roy Eng, hos Grønt maskin AS.

 

Slik tenner du opp fra toppen:

  • 1. Legg to vedkubber i bunnen. Oppå stabler du opptenigspinner i lag med luft i mellom, så du kan tenne på den øverste delen. Flammene skal jobbe seg ovenfra og ned, som på et stearinlys.
  • 2. Bruk kun tørr ved. Våt ved ryker for mye. Fyr aldri med avfall, reklame, behandlet tre eller liknende.
  • 3. Sørg for rikelig med luft. Skru først ned trekken når flammene blir lysere. Fyr litt av gangen og bruk ikke for store vedkubber.
  • 4. Røyken skal være nesten usynlig. Gå ut og sjekk at det hverken er for mye røyk eller at et lukter stygt.

Vil du vite mer om hvorfor det er lurt å tenne på fra toppen kan du lese mer på nettsidene tilSINTEF Sjekk også denne videoguiden fra Miljøstyrelsen: