Salgs- og markedssjef Per Brun i Grønt Maskin:

- det er billig å fyre med biovarme

Myndighetene ønsker at oppvarming av landbruksbygninger skal skje med miljøvennlig biovarme. Bruk av biovarme er dessuten meget lønnsomt, og du får også støtte til nødvendige installasjoner fra Innovasjon Norge. Vi i Grønt Maskin har lang erfaring med å levere komplette biovarmeanlegg til landbruket, og vi står klare til å bistå deg.

Myndighetene har et såkalt verdiskapningsprogram for fornybar energi og teknologi i landbruket.

– Her står biovarme meget sentralt, siden dette er en svært miljøvennlig og utmerket måte for oppvarming av bygningene på gården, forteller selger for biovarme Gjermund Lesteberg. – Hos oss i Grønt Maskin ser vi nå at mange bønder vurderer å skaffe seg biovarmeanlegg.

Bærebjelken i et biovarmeanlegg er en brenner og akkumulatortank, som sammen med en mater for flis er plassert i et godkjent fyrrom.

– Vannet i tanken varmes opp til ønsket temperatur og distribueres derfra ut til radiatorer og gulvvarmeløsninger i bygningene på gården, forklarer Lesteberg. – I små anlegg, opptil 40 kWh, kan det fyres med ved. Men på et gårdsbruk er vanligvis energibehovet mellom 100 og 250 kWh, og da lønner det seg å fyre med flis.

Vår leverandør Fröling er verdens største produsent av kjeler og akkumulatortanker til biovarmeanlegg.

Innovasjon Norge står for en tredjedel av investeringen

– I tillegg til miljøgevinstene er et biovarmeanlegg også økonomisk lønnsomt for bonden, fremholder salgs- og markedssjef Per Kr. Brun i Grønt Maskin. – De aller fleste bønder har jo skog, og jord- og skogkanter der de kan hente flis. Å flise sjøl er en utmerket måte å utnytte ressursene du har på gården. Og vi har sett regnestykker hvor prisen pr. kWh lå på 15 til 18 øre når bonden selv hadde stått for flisinga. Det er billig, vet du.

– Å investere i et biovarmeanlegg koster penger, påpeker Lesteberg. – Men det tar ikke så altfor mange år før hele anlegget er nedbetalt. Ikke minst fordi Innovasjon Norge kan gå inn og støtte en tredjedel av denne investeringen; begrenset oppad til 1 million kroner.

Vi i Grønt Maskin kan levere alt fra A til Å til biovarmeanlegget ditt

Grønt Maskin leverer hele biovarmeanlegget, også prefabrikert fyrhus

Grønt Maskin leverer alt du trenger for å få et fullverdig biovarmeanlegg på gården. Hos dem kan du til og med få ferdige, prefabrikerte fyrhus.
– Dette er en finfin løsning dersom du ikke har rom som egner seg til fyrhus, sier Brun. – Fyrhusene våre produseres lokalt her i Østfold. De er på 6 x 7,5 meter og har et eget rom til et flislager på inntil 60 kubikk. Vi sørger for at fyrhuset blir fraktet til gården din og heist på plass på tomta.

– Det blir selvsagt mye rørleggerarbeid i forbindelse med installasjonen av et komplett biovarmeanlegg. Derfor har vi knyttet til oss egne rørleggere for å gjøre den jobben, opplyser Lesteberg. – Dette er dyktige fagfolk med gode kunnskaper og lang erfaring innenfor varmeteknikk.

– Dette betyr at vi i Grønt Maskin kan levere alt fra A til Å til biovarmeanlegget ditt, sier Lesteberg. – Vi gir deg et komplett pristilbud på forhånd, hvor alt er inkludert: Fyrrom, fliskjele, tank, distribusjonsnett, radiatorer og gulvvarme, pluss alt installasjonsarbeidet.

Fröling, verdens største leverandør, spurte: «Kan dere være så snille å bli forhandleren vår?

– Grønt Maskin har mange ti-års erfaring med flisfyring, men i dag leverer vi fliskjeler og tanker av et annet merke enn tidligere, forteller Lesteberg. – For i fjor høst, like etter at vår daværende leverandør hadde sagt opp kontrakten, ringte de fra Fröling og lurte på om vi ville bli hovedforhandler for deres biovarmeprodukter i Norge. Fröling er i dag verdens største produsent av akkumulatortanker og kjeler for flis og pellets. De lanserte sin første biovarmekjele allerede i 1982. Sortimentet deres er stort og vidt, og spenner fra 7 kWh til 1,5 MWh. De har også en imponerende leveringskapasitet. All produksjon foregår i deres fabrikker i Østerrike og Tyskland. Dette syntes vi selvsagt var en meget interessant forespørsel, så enden på visa var at vi fra 1. januar 2020 begynte å forhandle Frölings produkter.

– Hva var det som gjorde at Fröling ønsket Grønt Maskin som sin representant i Norge?

– Tja, det kan være mange årsaker til det, svarer Brun. – Blant annet kunne vi vise til gode resultater innenfor biovarme, ikke minst i landbruket. Grønt Maskin er også et stort, seriøst og solid selskap med enorm erfaring og lang historie: Våre tre opprinnelige selskaper startet opp for over 100 år siden.

Alt du kjøper hos Grønt Maskin, inngår i bonusen fra Felleskjøpet

– Det er heller ingen ulempe at vi i dag er 100 prosent eiet av Felleskjøpet. Dette har nok Fröling innsett, og det ser kundene våre også, smiler Lesteberg. – For kundene våre betyr dette at alt de kjøper fra oss blir inkludert i årsbonusen de får fra Felleskjøpet.

– Så når bonden for eksempel handler et biovarmeanlegg fra oss, inngår dette i bonusen hans, poengterer Brun. – Dette gjelder også rørleggerarbeidet og all bistand i forbindelse med installasjonen. Absolutt alt dette blir nemlig fakturert via oss.

Grønt Maskin - Biovarme -artikkel bilde-2

Våre eksperter tar seg av søknaden til Innovasjon Norge

– Mange opplever det som komplisert å fylle ut søknaden til Innovasjon Norge for støtte til biovarmeanlegget på gården, sier Lesteberg. – Vi har dessverre sett en god del eksempler på søknader som ikke blir godtatt, som derfor må skrives på nytt, og dermed havner bakerst i køen og fører til at hele prosessen blir forsinket.

– Derfor tilbyr vi kundene våre konsulenthjelp til utfylling av denne søknaden. Her bruker vi eksterne konsulenter som er eksperter på søknader som dette, og som har god dialog med saksbehandlerne i Innovasjon Norge. Da ordner det seg som oftest, fastslår Per Kr. Brun.

Les mer om Biovarme støtteordning her

Grønt Maskin - Biovarme -artikkel bilde-1

Kontakt oss!

Om du tenker på å innføre biovarmeanlegg på gården din eller har noen spørsmål i den forbindelse, er det bare å ta kontakt med Gjermund Lesteberg hos Grønt Maskin. Han står klare til å ta en uforpliktende prat med deg.

froling
Lukk

Fröling S Turbo Serie

  • S1 Turbo
  • S3 Turbo
  • S4 Turbo
  • S4 Turbo F
froling
Lukk

Fröling T4E Flis

Komfortabel, kompakt, økonomisk og trygg Nye T4e fra Frölings fabrikker lar ingenting å være ønsket.
froling
Lukk

Fröling NY: SP Dual compact

SP Dual kompakt tre- og pelletskjele kombinerer to perfekt designet systemer. Kraft fra 15 til 20 kW
froling
Lukk

Fröling SP Dual

SP Dual tre- og pelletskjele kombinerer to veldesignede systemer. Kraft fra 15 til 40 kW.